Hoe voorkom je douane problemen bij het maken van een internationale verzending?
Het versturen van artikelen naar het buitenland is niet zo eenvoudig als binnenlandse verzendingen. Van verpakking en papierwerk tot aan tarieven en belastingen; lees onze diepgaande gids voor internationale verzendingen zonder problemen.
Internationale verzendingen vereisen iets meer onderzoek en een beetje meer inspanning dan bij een binnenlandse verzending. Dat is te wijten aan de verschillende import verordeningen en regelingen die zijn getroffen voor individuele landen, deze worden gecontroleerd door de douanediensten. Parcel Monkey kan je toegang geven tot een aantal van de meest bekende koeriersdiensten, maar wanneer het pakket de douane bereikt, dan is het tijdelijk buiten de handen van onze partners totdat het vrijgegeven wordt door de Douane.
Om gedoe met de douane te minimaliseren, is het belangrijk dat je je onderzoek doet en ervoor zorgt dat je pakket aan alle eisen voldoet voordat je het verzendt. Anders zou het kunnen voorkomen dat je pakket vertraagd of geretourneerd wordt. We willen niet dat jou dit overkomt wanneer je Parcel Monkey gebruikt, vandaar dat we met deze gids je zo goed mogelijk kunnen voorlichten om problemen te voorkomen.
Wat is de douane?
De douane is een instantie die bepaalt wat erin en uit het land gaat. Naast vele andere verantwoordelijkheden, garandeert deze instantie dat er geen illegaal of verboden goederen het land binnen komen en dat de regering de belasting ontvangt van goederen die hiervoor aangemerkt zijn. De regels van de meeste landen verschillen van elkaar, dus is het essentieel dat je weet wat de richtlijnen zijn voor het land waarnaar je verzendt voordat je iets verstuurt.
Verzeker jezelf ervan dat het artikel verstuurt mag worden
Elk land heeft een lijst met artikelen die verboden zijn. Dit omvat alle gebruikelijke dingen die je kan verwachten zoals aërosolen, brandbare vloeistoffen en ja, dieren. Er zijn echter vaak ook goederen waarvan je misschien niet verwacht ze op de lijst te vinden, dus kijk hiervoor uit. Bijvoorbeeld, je kan je geen geld verzenden naar veel landen, dit geld vaak ook voor lederwaren, mobiele telefoons, muziekinstrumenten en tabak.
Andere artikelen die wel worden toegestaan kunnen alsnog een strenge richtlijn omtrent de verpakking hebben. Het land kan wellicht ook regels hebben over de grootte en het gewicht van het pakket. Wij raden je aan om onze bestemmingspagina te bekijken, hier vindt je informatie voor vrijwel alle landen, of vraag het ons gewoon als je het niet helemaal zeker weet.
Zorg ervoor dat je al het relevante papierwerk hebt ingevuld
Je moet een aangifteformulier voor de douane invullen bij het verzenden naar het buitenland. Dit omvat een beschrijving van de goederen, de waarde ervan en of het een geschenk, persoonlijke bezitting of iets wat je hebt verkocht is. Parcel Monkey voorziet je daarom van een formulier wat gemakkelijk is in te vullen tijdens het boekingsproces, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken.
Het is belangrijk dat je zo duidelijk, eerlijk en rechtdoorzee bent over de inhoud van je pakket door elk artikel in het pakket individueel te vermelden en dus niet alleen “gift” of “kleding” op de doos te schrijven. In de plaats daarvan kan je het best vermelden wat voor kledingartikelen verzonden worden, bijvoorbeeld; 2 x rood T-shirt, 1 x zwarte jeans enz.
Het zal alleen de aankomst vertragen of zelfs helemaal stoppen wanneer de douane een rede heeft om te geloven dat de informatie die je hebt opgegeven onjuist is.
Hou rekening met invoerrechten en belastingen
Bij het verzenden naar het buitenland worden goederen onderworpen aan heffingen en lokale belastingen. De bedragen variëren van land tot land, en je ontkomt er niet aan. Nou, je kan het proberen maar je loopt wel het risico dat het pakket retour word gestuurd op je eigen kosten.
De verantwoordelijkheid voor het betalen van eventuele lokale heffingen en belastingen valt aan de ontvanger van het pakket, dus zorg ervoor dat ze zich hiervan bewust zijn. Het is zeer belangrijk om altijd de persoonsgegevens van de ontvanger te vermelden bij het maken van een internationale verzending omdat het zo kan zijn dat ze gecontacteerd moeten worden om een succesvolle aflevering te garanderen. Pakketten worden vastgehouden door de douane totdat er aan de betaal verplichtingen is voldaan, en worden teruggestuurd als deze betalingen niet zijn ontvangen.
Meestal bij het verzenden van een gift, persoonlijk bezit of een zakelijke sample, hoef je geen belasting te betalen zolang ze onder een bepaalde waarde blijven. Nogmaals, de vergoeding hangt af van het land van bestemming.
Verpak je artikelen op de juiste manier
Verzeker jezelf ervan dat alles goed verpakt is, zodat de inhoud niet kan bewegen of geluid kan maken. Verwijder de batterijen van elektrische producten, omdat batterijen verboden voorwerpen zijn. Veel onderdelen hebben specifieke verpakkingsvoorschriften, dus zorg ervoor dat je dat controleert. Muziekinstrumenten, bijvoorbeeld, moeten worden verpakt in een stevige doos.
Schrijf het adres correct op
Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar er zijn tal van manieren waarop je hier mee de fout kan ingaan. Neem contact op met de geadresseerde om te bevestigen of het adres correct is, of gebruik Google Maps om ervoor te zorgen dat alle details kloppen. Het is eenvoudig om een fout te maken in de postcode. Dus check, check en dubbelcheck!
Wij voorzien je van verzendlabels wanneer je een boeking maakt, dus print ze uit maak ze stevig vast aan het pakket. Zorg ervoor dat streepjescodes leesbaar zijn en dat ze plat op de doos zitten, zonder kreuken.
Het is ook een goed idee om op de doos zelf het bezorgadres te schrijven met een markeerstift. Wanneer je dit doet moet je het land waarnaar je iets verzendt op de laatste plek in hoofdletters schrijven, zonder enige afkortingen. En het spreekt natuurlijk vanzelf dat je zo duidelijk mogelijk moet schrijven. Het is het beste om de naam van de geadresseerde er ook op te schrijven.
En noteer je eigen adres
We raden aan om je eigen adres of een adres van de afzender, op de verpakking te vermelden. Op die manier, als er een probleem is kan het pakket gemakkelijk naar je geretourneerd worden. Om helemaal zeker te zijn kan je ook het retour adres in de doos zelf plaatsen.
De internationale verzendingen Checklist:
- Controleer of je geen verboden goederen verzendt
- Zorg ervoor dat je al het papierwerk hebt ingevuld
- Denk aan eventuele belastingen en invoerrechten
- Verpak je artikelen op de juiste manier
- Schrijf het adres correct op
- Laat de ontvanger weten dat het pakket onderweg is